Távoktatás RZ

Távoktatás RZ

Szénhidrátok I.

Cukorszerű szénhidrátok

2020. március 16. - Duftin

1; A szénhidrát fogalma

 A szénhidrátok szén-, hidrogén-, oxigénatomokból felépülő szerves vegyületek.

A természetben a leggyakrabban előforduló szénvegyületek.

 

2; Csoportosításuk: -- cukorszerű 

                                      -- nem cukorszerű  szénhidrátok

 

Képződésük: fotoszintézissel

 

 3; Cukorszerű szénhidrátok

A kis molekulájú, vízben oldódó, édes ízű szénhidrátokat cukorszerű szénhidrátoknak nevezzük.

a; szőlőcukor:  

A gyümölcsökben fordul elő szabadon, kötött állapotban a répacukor, keményítő, cellulóz alkotórésze.

b; gyümölcscukor: 

Gyümölcsökben fordul elő szabadon, kötött állapotban a répacukor alkotórésze.

 

c; répacukor (kristálycukor): 

Egy gyümölcscukor- és egy szőlőcukormolekula összekapcsolódásával jön létre.

 

3; Fontos tápanyagok a szénhidrátok.

Ételízesítésre (édesítésre), tartósításra használjuk.

 

4; 

 5; Karamell készítése

 Készíts karamellt és fotózd le az eredményét!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forraykorona.blog.hu/api/trackback/id/tr8315527276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása