1; A szénhidrát fogalma
A szénhidrátok szén-, hidrogén-, oxigénatomokból felépülő szerves vegyületek.
A természetben a leggyakrabban előforduló szénvegyületek.
2; Csoportosításuk: -- cukorszerű
-- nem cukorszerű szénhidrátok
Képződésük: fotoszintézissel
3; Cukorszerű szénhidrátok
A kis molekulájú, vízben oldódó, édes ízű szénhidrátokat cukorszerű szénhidrátoknak nevezzük.
a; szőlőcukor:
A gyümölcsökben fordul elő szabadon, kötött állapotban a répacukor, keményítő, cellulóz alkotórésze.
b; gyümölcscukor:
Gyümölcsökben fordul elő szabadon, kötött állapotban a répacukor alkotórésze.
c; répacukor (kristálycukor):
Egy gyümölcscukor- és egy szőlőcukormolekula összekapcsolódásával jön létre.
3; Fontos tápanyagok a szénhidrátok.
Ételízesítésre (édesítésre), tartósításra használjuk.
4;
5; Karamell készítése
Készíts karamellt és fotózd le az eredményét!